29 januari 2025

Vanaf 1 juli illegaal: Waarom dit verbod op designerdrugs nodig is

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een verbod op nieuwe psychoactieve stoffen, beter bekend als designerdrugs. Dit volgt op de goedkeuring door de Tweede Kamer en betekent dat vanaf 1 juli 2025 hele stofgroepen met een vergelijkbare chemische basisstructuur onder de Opiumwet vallen. Hierdoor wordt een brede groep designerdrugs bij voorbaat illegaal, ongeacht hun exacte samenstelling.

Strengere aanpak tegen schadelijke designerdrugs

Drugscriminelen en wetshandhavers spelen al jaren een kat-en-muisspel. Zodra een drug verboden wordt, verschijnt er snel een iets aangepaste variant die nog niet onder de Opiumwet valt. Dit was bijvoorbeeld het geval bij 3-MMC, dat na een verbod werd opgevolgd door het nog legale 2-MMC. Door nu hele stofgroepen te verbieden, wordt deze ontwijkstrategie onmogelijk gemaakt.

Staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport, Vincent Karremans, benadrukt het belang van deze wet: “Het is te eenvoudig voor producenten om stoffen te maken die nauwelijks afwijken van illegale drugs, maar door een aangepaste chemische samenstelling legaal blijven. Deze middelen kunnen ernstige gezondheidsrisico’s opleveren, zoals vergiftigingen en hartkloppingen, met ziekenhuisopnames en verslavingsproblematiek als gevolg. Met dit verbod maken we duidelijk: deze stoffen zijn gevaarlijk, blijf ervan af.”

De stoffen die gebruikt worden vallen vaak buiten de bestaande drugswetgeving en zijn eenvoudig online te bestellen, waardoor gebruikers onterecht kunnen denken dat ze minder schadelijk zijn. Om deze misvatting tegen te gaan en de risico’s te beperken, wordt een extra lijst (Ia) aan de Opiumwet toegevoegd, waarin veelvoorkomende nieuwe psychoactieve stoffen worden opgenomen. Dit betekent dat nieuwe designerdrugs automatisch onder de wet vallen en direct verboden zijn.

Voorlichting en preventie

Naast dit verbod is het essentieel om te blijven inzetten op voorlichting over en preventie van het gebruik van designerdrugs. Door jongeren en volwassenen op tijd te informeren over de effecten en gevaren kan er sneller effectieve hulp geboden worden en is verergering van problemen te voorkomen. Bovendien is de kans op dan herstel het grootst. Vroegsignalering is voor Brijder Preventie dan ook een belangrijk onderdeel van het werk.  

Gratis adviesgesprek

Heb jij vragen over designerdrugs? Of maak je je zorgen over het gebruik van jezelf of van iemand in jouw omgeving? We staan voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. Neem gratis en vrijblijvend contact op met een preventiedeskundige van Brijder via: 088 - 358 22 60. Of bekijk al onze contactmogelijkheden.

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten