Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs

Heb jij tijdens een feestje drugs gebruikt en daarna klachten gekregen die niet over gaan of waar je je zorgen over maakt? Via het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs kun je uitleg en advies krijgen van een deskundige en/of arts van Brijder.

Het spreekuur is gratis en er is geen verwijzing nodig

Hieronder noemen we een aantal klachten die kunnen ontstaan na het gebruik van partydrugs:

  • het gevoel dat je in een droom leeft
  • duizeligheid en/of problemen met zicht (zien van halo's, ruis, flitsen, schaduwen, trillingen)
  • gevoelens van angst, paniek, somberheid en depressie
  • emotionele afvlakking (geen of weinig emoties meer ervaren)
  • verminderde concentratie en/of geheugenverlies

De meeste klachten verdwijnen vanzelf. Soms is er hulp nodig. Bij aanhoudende klachten kun je contact opnemen met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs.

De diagnoses die gesteld kunnen worden zijn onder andere HPPD, depersonalisatie en/of depersonalisatie of het Visual Snow Syndrome. 

Wat is HPPD?

HPPD staat voor Hallucinogen Persisting Perception Disorder. Iemand met HPPD ervaart herbelevingen (flashbacks) na het gebruik van middelen als XTC (MDMA), LSD, cannabis of paddo’s en truffels, terwijl de drug al is uitgewerkt. Dezelfde hallucinaties als tijdens de trip komen in deze flashbacks voor. HPPD komt gelukkig niet zo vaak voor en het is bovendien goed te behandelen. Lees meer over HPPD op de website van Drugsinfoteam.

Wat is depersonalisatie en/of depersonalisatie?

Bij depersonalisatie voelen je eigen lichaam, gevoel of gedragingen vreemd aan. Je lijkt jezelf niet echt meer te zijn. Bij derealisatie voelen de omgeving, de wereld om je heen, of andere mensen aan als vreemd. De wereld lijkt nep. Het voelt alsof je droomt. 'Mensen met een hoog intelligentieniveau kunnen sneller DPDR krijgen. Die zijn vaak aan het hyperfocussen en zijn steeds met de klachten bezig in hun hoofd', vertelt Trijntje. Lees meer over DPDR op de website van Drugsinfoteam

Wat is het Visual Snow Syndrome?

Sommige mensen krijgen last van een verstoorde waarneming. Dit kunnen visuele verstoringen (visuals) zijn, maar ook andere zintuigelijke verstoringen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het zien van zwevende vlekjes of sliertjes voor de ogen, het zien van snel bewegende witte of zwarte stipjes of ruis door het gehele gezichtsveld. Meer informatie over dit syndroom en de klachten lees je via de website van Drugsinfoteam
De eerste tip: niet googlen!

Collega Eline geeft tips en adviezen aan mensen die het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs bellen. Ze vertelt over welke klachten ze vaak hoort, waarom mensen niet moeten wachten met bellen naar het spreekuur en waarom ze haar werk bij het LMSP zo leuk vindt.

Hoe kan ik van dit spreekuur gebruik maken?

Stap 1: Bel naar 088 - 358 29 40 om je aan te melden. Je belt dan naar het secretariaat van Brijder Jeugd. Dit betekent niet dat er een leeftijdsbeperking zit aan het medisch spreekuur.
Stap 2: Je ontvang per email een vragenlijst, zodat we inzicht kunnen krijgen in jouw klachten.
Stap 3: Daarna wordt een belafspraak met je gemaakt. Tijdens deze telefonische afspraak bespreken we je klachten en geven we vaak al wat uitleg en tips hoe je herstel kunt bevorderen
Stap 4: Als het nodig is, plannen we daarna nog een belafspraak met één van onze artsen. Zij bespreken verder met je wat er aan de hand is en maken samen met jou een plan van aanpak om je klachten te verminderen.

'We vertellen ze: de klachten die je ervaart zijn heel normaal en je hebt écht geen hersenschade opgelopen' 

Heb je na het eerste telefoongesprek behoefte aan meer hulp? Onze collega's Gerard en Trijntje, verslavingsartsen bij Brijder, staan voor je klaar met een 4-stappenbehandelplan. Ze vertellen over hun werk, de 4-stappen en hoe ze, naast mensen die klachten ervaren na gebruik van partydrugs, ook huisartsen en andere zorgprofessionals helpen. 

Goed om te weten:

  • Het contact tussen jou en Brijder vindt telefonisch of via de e-mail plaats.
  • Je kunt ook als hulpverlener met ons contact opnemen indien je vragen hebt over klachten die jouw cliënten ervaren na het gebruik van partydrugs.

Wat kun je zelf al doen?

Belangrijk voor je herstel is geen alcohol of drugs te gebruiken en te zorgen voor een gezonde levensstijl met een vast slaapritme.  

Meer informatie 

Je kunt terecht op drugsinfoteam.nl: een vraag- en antwoordsite voor consumenten.