Medicijnen
Medicijnverslaving
Gebruik je slaap- en kalmeringsmiddelen of zware pijnstillers? Je kunt hier snel verslaafd aan raken. Voel jij je afhankelijk van medicatie? Brijder kan je helpen met het onder controle krijgen van medicatiegebruik. Lees meer over de verslavende werking van medicijnen.
Welke medicijnen zijn verslavend?
Slaap- en kalmeringsmiddelen
Benzodiazepinen (benzo’s) is een verzamelnaam voor slaap- en kalmeringsmiddelen. Artsen schrijven deze medicijnen onder andere voor bij angst, stress en slapeloosheid. Slaap- en kalmeringspillen die grote risico's vormen voor een verslaving zijn: midazolam, temazepam, zopiclon, rohypnol, oxazepam en lorazepam.
Benzodiazepinen onderdrukken jouw hersenactiviteit. Hierdoor kalmeer je, of val je sneller in slaap.
Pijnstillers
Opiaten zijn pijnstillers. Artsen schrijven deze medicatie voor bij hevige pijn. Voor pijnstillers zijn dit: fentanyl, methadon, tramadol, oxycodon, morfine, temgesic en codeïne.
Opiaten werken sterk pijnstillend. Gebruik je deze medicatie maximaal 2 maanden en volg je hierbij de adviezen van je arts op, dan hoeft er geen probleem te zijn. Doe je dat niet, dan kan deze medicatie kan snel omslaan in een verslaving.
Hoe herken je een medicijnverslaving?
Een medicijnverslaving is vrij onzichtbaar zolang je het middel gebruikt. Zodra een medicijn wordt afgebouwd, merk je echter dat je moeilijk kunt stoppen.
Stoppen met medicatie
Stoppen met medicatie kan afkickverschijnselen veroorzaken. De klachten verdwijnen als je de medicijnen opnieuw inneemt. Dat maakt het aantrekkelijk om door te gaan met gebruiken.
In behandeling bij Brijder
Bij Brijder verloopt een behandeling op een manier die bij jou past. Er zijn verschillende vormen voor een behandeling. Jouw behandelaar maakt samen met jou een plan op maat waar jij je prettig bij voelt.