Brijder rookvrij

Brijder verslavingszorg is rookvrij sinds 1 februari 2023 voor collega's en vanaf 2 maart 2023 voor cliënten en bezoekers.

Wat betekent dit voor jou, als cliënt?

Alle locaties zijn vanaf die datum rookvrij. Dit betekent dat je tijdens een bezoek of verblijf op onze locatie niet rookt in en om het gebouw. Dit geldt ook voor het roken van e-sigaretten/vapen. We vragen je niet te stoppen met roken, maar vragen je een 'rookpauze' te nemen tijdens jouw bezoek aan een van onze locaties.

Stoppen met roken blijft een eigen keuze. Indien je bij ons onder behandeling bent en (tijdelijk) wilt stoppen met roken, dan zullen wij je hierin uiteraard ondersteunen. 

Waarom Brijder rookvrij?

  • Tabaksverslaving is een van de meest ernstige verslavingen. Wij gunnen iedereen een rookvrij leven, en willen in ieder geval een rookvrije behandelomgeving aanbieden aan al onze cliënten. Ben je in behandeling voor een ander middel? Uit onderzoek is gebleken dat de kans van slagen van de behandeling groter wordt als je ook stopt met roken.
  • Jouw gezondheid verbetert, maar ook jouw stemming verbetert.
  • Roken zet anderen aan tot roken. Als je stopt maak je het andere cliënten ook makkelijk om gestopt te blijven. Zo zorgen we samen voor een veilige en gezonde omgeving.
Laten we doorgaan met vallen en weer opstaan, en samen blijven strijden voor een rookvrije zorg!

Lees de column van Sophie Koek, directeur bedrijfsvoering, over de stap naar Brijder rookvrij

Aanmelden

Als je in behandeling bent of gaat bij Brijder voor een verslaving dan bieden we jou de mogelijkheid om ook jouw tabaksverslaving aan te pakken.

Ben je al onder behandeling bij ons?

Dan zal jouw behandelaar de mogelijkheden met je bespreken. Ook voor vragen kun je terecht bij jouw behandelaar.

Ben je nog niet onder behandeling bij ons?

Neem dan contact op via 088 - 358 20 00 of via ons aanmeldformulier. Voor een behandeling bij Brijder heb je een verwijzing nodig van jouw huisarts of een andere hulpverlener. Als je deze verwijzing hebt, heb je geen aparte verwijzing voor de behandeling van jouw tabaksverslaving nodig.

Behandeling

Behandeling bestaat uit het maken van een persoonlijk stopplan en een keuze uit verschillende begeleidings- en behandelmogelijkheden, zoals bibliotherapie, medicatie, afbouw middels nicotine-vervangers, persoonlijke coaching, cognitieve gedragstherapie en training in het gezonder maken van je leefstijl. Dit kan online, in groepsverband en/ of in persoonlijke gesprekken.

De intensiteit en duur van de behandeling is afhankelijk van de vorm die je kiest en kan variëren van enkele weken tot een half jaar.

Na aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek, waarin ook jouw tabak- en/of vapesverslaving besproken wordt. Hierna krijg je een regiebehandelaar toegewezen, die samen met jou het behandeltraject vastlegt. Een klinische opname kan onderdeel van de behandeling zijn.

Ons team

Het behandelteam bestaat uit behandelmedewerkers, psychologen, (verslavings-)artsen en verpleegkundig specialisten.

Medicatie

Medicamenteuze behandeling kan onderdeel zijn van de behandeling. Dit betreft nicotinevervangende middelen in verschillende vormen en twee antidepressiva. Met jouw behandelaar kun je de mogelijkheden bespreken en een keuze maken voor de meest passende behandeling in jouw situatie.

Nazorg

Al tijdens de behandeling wordt er aandacht besteed aan het einde van de behandeling en hoe je een terugval kunt voorkomen. Je bespreekt regelmatig met jouw behandelaar hoe je jezelf scherp kunt houden en wat je kunt doen als het mis gaat of dreigt te gaan. Een korte ‘opfrisser’ behoort tot de mogelijkheden.

Rookvrije Generatie

De slechte effecten van roken zijn bekend. Daarom slaan wij als onderdeel van Verslavingskunde Nederland - een netwerk van verslavingszorginstellingen aangesloten bij de Alliantie Rookvrij Nederland - de handen ineen. De initiatiefnemers van de Alliantie Nederland Rookvrij zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. De missie van Alliantie Nederland Rookvrij is om opgroeiende kinderen te beschermen tegen roken en meeroken. Samen zetten wij ons in voor het realiseren van een Rookvrije Generatie.