Lachgas
Lachgasverslaving
Heb je een probleem met lachgas en wil je daarmee afrekenen? Lees meer over de risico’s van lachgasgebruik, de symptomen van een verslaving en wat Brijder voor je kan betekenen.
Wat is lachgas en wat maakt het verslavend?
Lachgas (di-stikstofmonoxide, N2O) is een kleurloos, niet-irriterend, zoetgeurend en zoet smakend gas. Wat werd toegepast als kortwerkend narcosemiddel, pijnstiller en angstdemper. Vandaag de dag wordt het gebruikt in voedingsmiddelenindustrie (slagroomspuiten), auto-industrie (vermogensverbeteraar), medische industrie (anestheticum, pijnstiller) en dus als recreatieve drug (dissociativum). Tot 2023 was lachgas vrij te verkrijgen maar door de toename van verkeersongelukken en de ernstige gevolgen van overmatige lachgas gebruik (verlamming verschijnselen) is het per 1 januari 2023 verboden.
Wat zijn de gezondheidsrisico’s van lachgas?
De grootste risico’s van lachgasgebruik zijn:
- Angstig of achterdochtig worden
- Verwardheid
- Psychoses (gevoel met de werkelijkheid verliezen)
- Tintelingen in handen en voeten en minder controle over het lichaam
- Dwarslaesie
- Brandwonden
Symptomen van een lachgasverslaving
Regelmatig lachgas gebruiken kan snel leiden tot sterke craving hierdoor lukt het moeilijk om te stoppen tijdens het gebruik. Je hebt dan het gevoel niet meer zonder te kunnen. Symptomen van verslaving zijn:
- Je mist werk of school vanwege je gebruik
- Je gebruikt steeds meer en/of vaker om je goed te voelen
- Minderen of stoppen lukt niet
- Je vindt uitgaan zonder te gebruiken niet leuk
- Je vindt uitgaan zonder te gebruiken niet leuk
- Je gebruikt om iets te vergeten of bepaalde situaties aan te kunnen
- De hersteltijd na gebruik wordt steeds langer
Lachgas als partydrug
Lachgas valt onder de ‘partydrugs’, een verzamelnaam voor verschillende drugs die worden gebruikt tijdens het uitgaan. Partydrugs geven energie en zorgen ervoor dat je langer kan dansen of dat je het feesten langer vol kan houden. Ook geven ze een opgewekt gevoel. De meeste mensen gebruiken partydrugs zonder verslaafd te zijn. Je gebruikt af en toe op gelegenheden en houdt rekening met bijwerkingen.
Het gebruik van partydrugs kan ook uit de hand lopen. Problemen ontstaan meestal door:
- Per keer te veel gebruiken
- Te vaak gebruiken (je bent verslaafd)
- Verschillende drugs combineren
Andere voorbeelden van partydrugs zijn bijvoorbeeld: cocaïne, ketamine, speed en xtc.
Lachgasteam Brijder
Bij Brijder jeugd is er een speciaal lachgasteam die zich richt op jongeren met een lachgasverslaving. Door dit lachgasteam kunnen jongeren sneller instromen en is er extra aandacht voor de lichamelijke gevolgen en wordt er ingezet op psychoeducatie aan de jongeren en hun familie.
In behandeling bij Brijder
Bij Brijder verloopt een behandeling op een manier die bij jou past. Er zijn verschillende vormen voor een behandeling. Jouw behandelaar maakt samen met jou een plan op maat waar jij je prettig bij voelt.