Gameverslaving

Game je vaak, vind je het moeilijk om te stoppen of ervaar je problemen in het dagelijks leven? Als dat het geval is, dan helpen we je graag. Lees meer over de kenmerken van een gameverslaving en hoe je weer grip krijgt op je leven.

Wat is een gameverslaving? 

Er is nog geen officiële diagnose voor iemand die gameverslaafd is. Er zijn wel kenmerken die je in de gaten kunt houden. Iemand met een gameverslaving heeft weinig of zelfs géén controle meer over zijn speelgedrag. Het gamen gaat ten koste van het normale leven thuis, op school, op het werk en van sociale contacten. Om deze problemen te ontvluchten is de verleiding erg groot om nóg meer te gaan gamen.  

Kun je ook in behandeling met een licht verstandelijke beperking?

Ja, ook met een licht verstandelijke beperking (LVB) kun je bij Brijder in behandeling voor een gameverslaving. Gamen heeft voor mensen met een LVB een aantal voordelen. Tijdens het gamen zie je elkaar niet en is het een gemakkelijke manier om online contact te maken. Maar er zijn ook risico’s die voor mensen met een LVB niet altijd makkelijk in te schatten zijn.  

  • Nee zeggen en maat houden is moeilijk 
  • De kans bestaat dat je online voor de gek gehouden wordt door iemand 
  • In games zit veel reclame en mensen met een LVB zijn daar gevoelig voor 
  • Sommige games lijken gratis maar kosten na de proefperiode geld 

Heeft Brijder ervaring met Fortnite-verslaving?

Ja. Een Fortnite-verslaving is niet anders dan een andere gameverslaving. Brijder biedt hiervoor behandelingen. Fortnite is een razend populair spel, niet alleen onder volwassenen, maar ook onder kinderen en jongeren op de basis- en middelbare school. Als het gamen ten koste gaat van school, je werk, je vrienden in het dagelijks leven, dan ben je misschien gameverslaafd. Als je leven alleen maar draait om gamen en je niet met gamen kunt stoppen, dan noemen we dat gameverslaafd. Je (offline) sociale contacten, het contact met je ouders, broers, zussen, en ook school/werk hebben hier vaak onder te lijden.

Wat maakt Fortnite zo verslavend?

Fortnite is een spel dat uitdaagt om steeds beter te willen worden. Het is een schietspel. Als je wint, dan krijg je virtueel geld (v-bucks). Dat geld kun je binnen het spel uitgeven aan betere wapens, dansjes of outfits voor je virtuele personage. Je kunt dus tijdens het gamen v-bucks verdienen, maar ze zijn ook te koop met echt geld. Daarin schuilt het gevaar. Je wilt winnen en een beter wapen is dan noodzaak. De verleiding om v-bucks te winnen of kopen brengt je in een vicieuze cirkel waar je steeds moeilijker uitkomt. Het spel vernieuwt zich ook nog eens regelmatig. Wil je die ontwikkelingen bijhouden, dan moet je blijven spelen. Je kunt ook meekijken naar spelers die het spel spelen. De interactiviteit en de veranderingen maken elk potje anders. Zo wordt het nooit saai of voorspelbaar. 

Oorzaken gameverslaving 

Waarom kan de één gewoon gezellig gamen en kan de ander de controller niet wegleggen? Mogelijk spelen de onderstaande punten een rol bij je verslaving:  

  • Een ingrijpende gebeurtenis, zoals een echtscheiding of overlijden van een dierbare 
  • Een trauma, zoals gepest worden. Thuis achter de spelcomputer voel je jezelf veilig 
  • Een ziekte van iemand uit het gezin, waardoor jij jezelf terugtrekt achter de computer 
  • Angst of ongemak, waardoor je liever in een online fantasiewereld leeft dan in het echte leven 
  • Een autismespectrumstoornis (ASS), waardoor een virtuele omgeving jou meer overzicht en veiligheid biedt. Sociale contacten zijn hier minder spannend en ingewikkeld