05 juli 2024

Vapen en online gokken zeer populair onder jongeren

Hoewel het verboden is, blijkt uit recent onderzoek dat vapen en gokken onder jongeren zeer populair is. De scholierenmonitor 2023 van het Trimbos Instituut geeft inzicht hoeveel jongeren vapen en (online) gokken. Deze cijfers zijn zorgwekkend omdat scholieren juist heel gevoelig zijn om verslavingen te ontwikkelen.

Vapen stijgt en roken blijft gelijk

Ondanks het verbod op vapes met een smaakje (sinds 1 januari 2024), zijn ze nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar voor jongeren. Van alle leerlingen van 12 tot en met 16 jaar heeft ongeveer een kwart ooit een vape gebruikt. Dat zijn bijna 240.000 kinderen. Eén op de 7 (139.000 kinderen) geeft aan de afgelopen maand gevapet te hebben en 4% gebruikt het dagelijks. Zelfs kinderen in de hoogste klassen van de basisschool hebben al ervaring met vapen; 8% van hen heeft dit al eens uitgeprobeerd volgens het onderzoek.

Het Trimbos heeft ook onderzocht hoeveel kinderen een sigaret opsteken. Ongeveer 8,5% van de scholieren heeft de afgelopen maand tabak gerookt, waarvan ruim 2% dagelijks. Het instituut maakt zich zorgen dat het aantal rokende scholieren niet meer afneemt, ondanks de maatregelen sinds 2017. We weten inmiddels dat jongeren die vapen uiteindelijk eenvoudig overstappen op het roken van sigaretten. 
Vapen is zeer verslavend en geeft een verhoogt risico op blijvende schade aan het brein en mentale problemen zoals angst en paniek. Wil jij stoppen met vapen of roken? Lees hier onze tips.

Tips om te stoppen met vapen of roken

Online gokken

Ondanks het verbod op online gokken voor minderjarigen, blijkt uit onderzoek dat 1 op de 15 middelbare scholieren dit het afgelopen jaar heeft geprobeerd. Tijdens het onderzoek zijn kinderen tussen de 10 en 16 jaar gevraagd of ze het afgelopen jaar weleens online gegokt hebben. Vooral jongens zijn actief in online gokken voor geld meisjes doen dit minder vaak. Scholieren zetten voornamelijk in op sportwedstrijden. Hoewel gokbedrijven verplicht zijn om de leeftijd van spelers te controleren, slagen jongeren er toch in om een gokje te wagen.

LADIS-rapport

In het LADIS-rapport van Verslavingskunde Nederland zijn deze week de cijfers over de ontwikkelingen in de verslavingszorg gepresenteerd. Hierin staat dat het aantal mensen dat voor een (online) gokverslaving in behandeling is gekomen, is gestegen. Verder staat in het rapport dat alcohol nog steeds de meest behandelde verslaving is, gevolgd door cannabis, opiaten (heroïne en medicijnen zoals morfine en oxycodon) en cocaïne. Vooral ouderen zijn verslaafd aan alcohol, terwijl jongeren vaak cannabis gebruiken.

Ervaar je zelf problemen met gokken? Lees hier wat je kunt doen.

Gokproblemen? Wat kan ik doen?

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten