RECAB-studie
RECAB-studie
Wat is contigentiemanagement?
Tijdens een CM behandeling wordt het niet gebruiken van alcohol of drugs gestimuleerd door het beoogde gedrag – op basis van urineanalyse - intensief en structureel te belonen. Er is robuust bewijs dat CM effectief is in de behandeling van verslaving bij volwassenen. Voor jongeren met een cannabisverslaving lijkt CM ook veelbelovend, maar de kosten en baten als op zichzelf staande behandeling behoeft nader onderzoek. In deze multicenter trial onder 154 jongeren met een cannabisverslaving vergelijken we de effectiviteit en kosteneffectiviteit van CM als stand-alone behandeling met cognitieve gedragstherapie, de gebruikelijke behandeling voor cannabisverslaving.
Dit onderzoeksproject wordt mogelijk gemaakt door ZonMw (programma Doelmatigheid) en de co-financiers Verslavingskunde Nederland en Stichting tot Steun VCVGZ.
Wanneer verwachten we de eerste resultaten?
De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht in 2026. Deze kennis is niet alleen relevant voor de jeugdverslavingszorg, maar ook voor de jeugd-GGZ en de verslavingszorg in het algemeen. Behalve wetenschappelijke kennis zal dit onderzoeksproject ook praktische handvatten en producten opleveren die relevant zijn voor diverse stakeholders. Ook wordt er informatie over CM ontwikkeld voor het brede publiek en voor cliënten en familieleden.
Vanaf 2025 wordt een prestatie toegevoegd om de kosten voor de uitreiking van de vouchers binnen een CM-behandeling voor drugsverslaving te dekken. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit onlangs bekendgemaakt. Eerder was al geregeld dat de inzet van personeel voor het geven van een CM-behandeling onderdeel werd van de verzekerbare zorg. De vergoeding van de CM-behandeling is de afgelopen jaren een belangrijke belemmerende factor geweest voor de brede implementatie van CM binnen de algemene verslavingszorg voor volwassenen. We verwachten dat deze mijlpaal – bij gunstige onderzoeksresultaten – ook van belang zal zijn voor de verdere implementatie van CM binnen de jeugdverslavingszorg.
Leden van de projectgroep in het RECAB-onderzoek werken aan een handreiking voor de implementatie van CM binnen de Nederlandse verslavingszorg. Ergens begin 2025 zal deze handreiking via Verslavingskunde Nederland (VKN) landelijk beschikbaar komen.
Betrokken bij de RECAB-studie
- Eva Garssen, onderzoeker / promovenda
- Renske Spijkerman, senior onderzoeker
- Peter Blanken, senior onderzoeker
- Vincent Hendriks, hoofdonderzoek / bijzonder hoogleraar