Mijn kind in behandeling

Heeft je kind een behandeling nodig voor zijn verslaving? We begrijpen dat dit een grote beslissing is die je niet zomaar neemt en dat je wilt weten wat jullie te wachten staat. Dit zijn de stappen naar een behandeling voor kinderen en jongeren van 12 tot 23 jaar:

Stap 1: Verwijsbrief 

Elke behandeling bij Brijder begint met een verwijzing van een huisarts of specialist. Deze brief heb je nodig hebt voor het eerste gesprek.  

Stap 2: Aanmelden 

Je meldt je kind aan voor een behandeling bij Brijder. 

Stap 3: Intakegesprek 

Na de aanmelding nodigen we jou als ouder/verzorger en jouw kind uit voor een intakegesprek.  

Stap 4: Adviesgesprek 

Daarna volgt een adviesgesprek voor een behandeltraject en soms ook een psychologisch onderzoek. Daarna start de behandeling. 

Stap 5: Toestemming 

Voor een onderzoek of behandeling van een kind van 12 tot en met 15 jaar is dubbele toestemming nodig: zowel van de ouders/voogd als van het kind zelf. Is je kind 16 jaar of ouder? Dan bepaalt je kind welke informatie wij met jou mogen delen. 

Hoe ziet een behandeling eruit? 

Wij betrekken ouders/verzorgers, en eventueel andere gezinsleden, actief bij de behandeling. Dit leidt tot meer vertrouwen in de onderlinge omgang. Je kunt uitgenodigd worden om een gesprek bij te wonen. Zelf kun je ook altijd een gesprek aanvragen. Systeemtherapie en MDFT (multi dimensionale familie therapie) zijn voorbeelden van een behandeling die het hele gezin betreffen. Is je kind opgenomen in de kliniek? Dan kun je je kind ook bezoeken. 

Aanmelden tot 18 jaar

De verantwoordelijkheid van jeugdzorg (ggz) tot 18 jaar is ondergebracht bij de gemeente en niet bij zorgverzekeraars. Je kunt een verwijzing krijgen via de Ouder- en Kindteams van de gemeente waar je woont. Neem hiervoor contact op met je eigen gemeente.